Isvett: få koll innan du går ut på isen
Åka skridskor i solen, kallbada eller fiska på isen? Det finns mycket som lockar när isen ligger spegelblank och verkar tillräckligt tjock. Men är du redo för riskerna? Läs Trygg-Hansas tips så får du ett säkrare äventyr.
Att vistas på en frusen sjö eller annat vattendrag kan vara en fantastisk upplevelse en vacker vinterdag. Men det är också förenat med risker som tyvärr leder till att alltför många personer drunknar varje år. För att minska risken att något händer dig är det viktigt att ha isvett.
Ska ditt barn åka skridskor eller leka på isen? Läs om isvett för barn.
Isvett: ta med sällskap, isdubbar och annan utrustning
- Ha alltid sällskap om du ger dig ut på isen eller om du ska bada.
- Sätt på dig kläder efter väder: se till att ha hjälm, ryggsäck, vantar och varma kläder.
- Ta med dig räddningsutrustning som isdubbar och räddningslina. En ispik kan användas för att kontrollera isen och som en förlängd arm om du ska rädda någon ur vattnet.
- Se till att du känner till isens svaga punkter. Gå aldrig ut på isen om du inte är säker på att den håller – isen ska vara minst tio centimeter tjock.
Kärnis – när är isen tillräckligt tjock?
Testa isens tjocklek med hjälp av en ispik. Kärnisen är hård, genomskinlig och starkare än vit och ogenomskinlig is. Om färgen är mörkare är isen tunnare. Isen ska vara minst tio centimeter tjock om du ska gå på den. Om du ser tjocka drivor av snö, var försiktig! Isen kan ha smält under snön.
Tänk på att ingen is är säker – den förändras hela tiden av väder och vattenströmmar. Isen på våren kan vara särskilt förrädisk. Läs mer om säkerhet på isen på issakerhet.se
Om isen brister och du hamnar i vattnet, gör så här:
- Vänd dig om och försök komma upp där du kom ifrån. Där höll isen innan den brast.
- Andas lugnt. Det kan kännas mycket obehagligt att hamna i kallt vatten, men det tar flera minuter innan kylan försvagar dig.
- Ta fram isdubbarna och behåll vantar eller handskar på. Arbeta metodiskt.
- Kryp och åla tills isen bär ordentligt innan du reser dig.
- Larma efter hjälp, ligg still tills hjälp anländer för att spara på energi och värme.
Så räddar du någon som går genom isen:
- Ropa på hjälp och se till att någon larmar 112.
- Närma dig från samma håll som personen i vattnet kom ifrån innan den gick igenom isen och ta det försiktigt. Om du hamnar i vattnet gör det mer skada än nytta – tänk på din egen säkerhet.
- Ha alltid något mellan dig och den i nöd. Livbojen kan användas året om!
- Om du ska använda livbojen – ta ned den. Ta loss behållaren som innehåller linan och ställ en fot på den så att den inte åker iväg när du kastar livbojen. Kasta livbojen med tvåhandsgrepp mot personen i vattnet och sikta bredvid personen. När personen i vattnet fått tag i livbojen drar du in linan. Se film om hur du kastar en livboj.
- Få in personen i värmen om det går. Om inte, skydda personen mot vinden, lägg något mellan personen och marken och täck huvudet.
- Ta av blöta eller fuktiga kläder om det är möjligt och vira in personen i ett varmt och torrt täcke eller filt. Se till att hålla personen lugn och trygg.
Vill du kallbada?
Många tycker om att vinterbada, eller kallbada, som det också kallas. Men badet kräver förberedelse – oavsett om du är nybörjare eller erfaren. Så kallbadar du säkrare.